Home PageKent u de verschillende vormen van leasen al? Nu wel!

Kent u de verschillende vormen van leasen al? Nu wel!

Krijg je een auto van de zaak of zit je te denken aan private lease? Je zou toch verwachten dat aangezien huur, koop, en huurkoop in de wet geregeld zijn, hetzelfde geldt voor leasen. Helaas is dat niet zo. Leasen kun je het beste omschrijven als een overeenkomst tussen huur en koop in. Hierin staat de financiering van het goed door de verstrekker van de lease (ook wel bekend als lessor) aan de ontvanger (ook wel bekend als lessee).

Ook zijn er twee aparte vormen van leasen: financiële lease en operationele lease. Hier lees je de belangrijkste verschillen!

Verschil financiële lease en operationele lease:

We beginnen met financiële lease. Financiële lease lijkt heel erg op huurkoop. Vaak is de lessor een financieringsmaatschappij die het door de lessor gewenste bedrijfsmiddel al in bezit heeft of nog moet aanschaffen. Tegen een maandelijkse vergoeding stelt de lessor het bedrijfsmiddel beschikbaar aan de lessee. Het verschil tussen huurkoop en financiëel leasen is dat het bedrijfsmiddel de gehele economische levensduur aan de lessee verhuurd is. Een financiële leaseovereenkomst kan tussentijds niet worden opgezegd. Dit omdat het leaseplan is gebaseerd op de economische levensduur. Vaak kan de lessee aan het eind van de leaseperiode het bedrijfsmiddel tegen een kleine vergoeding overnemen.Operationele lease lijkt veel meer op huur. De onderhoudstaak blijft dan rusten bij de lessor. Deze moet zorgen voor het onderhoud en aanvullende diensten, zoals verzekering of wegenbelasting. Overeenkomsten van operationele lease zijn tussentijds wél opzegbaar en mogen maximaal 85% van de economische levensduur van het goed lopen.In het geval van operationele lease moet de leaseovereenkomst voldoen aan de eisen van de belastingdienst.

In de praktijk hebben operationele leaseovereenkomsten de volgende eigenschappen.

 • De lessor blijft eigenaar van de bedrijfsmiddelen en zal deze moeten activeren op haar balans; Omdat de lessor eigenaar is van de bedrijfsmiddelen zal de lessor ook het economisch risico over de bedrijfsmiddelen moeten dragen;
 • Aan het einde van de looptijd van de leaseovereenkomst mag de waarde van de bedrijfsmiddelen niet tot het minimale zijn gedaald, de bedrijfsmiddelen mogen bovendien na de looptijd van de leaseovereenkomst alleen tegen een marktconforme waarde worden verkocht aan de lessee;
 • De leaseperiode mag niet langer zijn dan 85% van de geschatte economische levensduur van de bedrijfsmiddelen.

Conclusie

Zonder omhaal kunnen we stellen dat operationele lease slechts voor kortere periodes wordt aangegaan en lijkt op gewone huur. Financiële lease lijkt dan weer meer op huurkoop, hier ligt de nadruk op de financiering van het bedrijfsmiddel. Bij operationele lease ligt de nadruk daarentegen op het ter beschikking stellen van de bedrijfsmiddelen.
Mocht je naar aanleiding van deze blog meer informatie nodig hebben? Wij bij het Invorderingsbedrijf staan je graag te woord.

De juristen en incassospecialisten van het Invorderingsbedrijf hebben een schat aan ervaring en kennis.

Vul onderstaand formulier in of bel nu naar ons hoofdkantoor op het volgende nummer:  070 762 0330, dan kunnen we samen kijken hoe we u in de goede richting kunnen sturen.

Meer weten over leasen?

Vul uw gegevens in en wij nemen direct contact met u op!

  Bent u een particulier of een onderneming?

  Door dit formulier in te vullen ga je akkoord met de privacyvoorwaarden.

  upload-rafiki@3x
  No Cure No Pay Incasso

  Has your customer still not paid that invoice? Don't wait forever and switch to No Cure No Pay collection!

  • No success = no costs
  • 100% payment of principal
  • 95% success rate

  Alstublieft,

  Uw download

  Voorbeeld ingebrekestelling

  Direct aan de slag met het versturen van uw ingebrekestelling? Gebruik dan onze handig voorbeeldbrieven.

  Download direct

   Are you a private person or a company?

   By filling in this form you agree to the privacy conditions.

   Neem telefonisch of per mail contact op